Aihe: Koronaepidemiaan liittyen urheiluseuroille, KYMLI

14.3.2020


TIEDOTE                                         13.3.2020                                                                                                                                                                          

KymLin tiedote koronaepidemiaan liittyen urheiluseuroille

KymLi on tehnyt tiivistä yhteistyötä KymSoten terveysviranomaisten tartuntatautien kanssa koronavirustilanteen seurannassa. Epidemiatilanne muuttuu jatkuvasti ja kansainväliset tutkimusryhmät tuottavat viruksesta päivittäin uutta tietoa.

Kymenlaaksossa ei toistaiseksi ole todettu koronavirustartuntoja. Suomessa ollaan siirtymässä codiv-19 viruksen osalta epidemiavaiheeseen ja näytteenottokapasiteetti ei enää mahdollista kaikkien oireisten tutkimista viruksen osalta. Tartuntojen vähentämiseksi ja epidemian hidastamiseksi tulee välttää kaikkea ei-välttämätöntä toimintaa, johon liittyy lähikontaktia. Edellä olevasta johtuen Kymenlaakson Liikunta ja KymSote suosittelemme kaiken urheiluseurojen junioriharrastustoiminnan keskeyttämistä aluksi ainakin 31.3.2020 saakka. Mielellään jo pidemmällekin 31.5.2020 saakka.

Suuri osa lajiliitoista sekä alueen isoimmista urheiluseuroista on tämän jo tehnyt maaliskuun loppuun saakka ainakin. On tärkeää, että seurat viestittävät jäsenistölleen muutoksista mahdollisimman pian ja selkeästi ja sopivat seuran sisällä viestintästrategiasta ja vastuista. Suosittelemme seuraamaan myös oman lajiliiton ja kunnan viestintää ja ohjeistuksia pandemiaan liittyen.

Suomen hallitus suosittaa, että yli 500 hengen tilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Muiden kokoontumisten järjestäjiltä pyydetään harkintaa riskiarvioiden pohjalta. Aluehallintovirastojen toimeenpanon kautta suosituksesta tulee pakollinen.

Mikäli seura päättää jatkaa harjoituksia / muita pienempiä tapahtumia, niin tulee merkittävästi lisätä toimia, joilla tilat pidetään mahdollisimman puhtaina ja turvallisina ja kontaktit mahdollisimman pieninä. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmään kuuluvat myös monet seuratoimintaan kuuluvat muutkin kuin iäkkäät henkilöt. Iän lisäksi korkea verenpaine, diabetes (sokeritauti), sydänsairaudet, krooniset hengitystiesairaudet ja syöpä nostavat virukseen sairastuneen riskejä.

Hygieniaohjeita:
- Jokainen toimitilaan tuleva ohjeistetaan pesemään kätensä aina paikalle tullessaan erityisen huolellisella tavalla
- Harjoituksiin / tapahtumiin ei saa tulla yhtään itseään tuntiessa sairaaksi
- tilat siivotaan huolellisesti ja kosketuspinnat pestään
- vaikka käsien vesipesu on aina paras vaihtoehto, esillä on myös käsidesiä tarpeen tullen
- hyvän yskimishygienian muistaminen peittämällä suu liinalla tai omalla kyynär- tai olkapäällä on tärkeää. Kertakäyttöliinojen käyttöä suositellaan ja liina heitetään aina kerran jälkeen roskikseen. 

- Käytä vain omaa juomapulloa ja kasvopyyhettä harjoituksissa

- Vältä yläfemmoja ja kättelyitä

- Älä koskettele nenää, silmiä tai suuta

- Vältä tarpeetonta matkustelua julkisilla välineillä

Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta valtakunnallisesti 0295 535 535. Puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa uudesta koronaviruksesta.

Neuvonta on alkuvaiheessa tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä. Puhelinneuvonta laajenee vaiheittain palvelemaan myös muita asiakasryhmiä.

Jos epäilet saaneesi tartunnan ota yhteyttä suoraan valtakunnalliseen numeroon 116 117, joka ohjeistaa sinua eteenpäin

Haluamme korostaa, että terveenä liikunnan harrastamiseen ei ole esteitä. Liikkujat ja urheilijat voivat harjoitella yksin yleisiä ohjeita noudattaen omatoimi harjoitteluna.

LISÄTIETOA THL:N SIVUILLA  ja www.kymsote.fi

KymLi peruu omat tapahtumansa ja koulutuksensa ainakin aluksi maaliskuun ajalta

Tiedotamme asiasta viimeistään maaliskuun lopussa.

   Tommi

Tommi Lehtinen

Kymenlaakson Liikunta ry

toiminnanjohtaja