Ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta urheiluun (Päivitetty 4.5.2020 klo 20.50)

6.5.2020

4.5.2020
Tietoa koronaviruksen vaikutuksesta urheiluun, harjoitteluun ja liikuntaa löytyy Olympiokomitean sivulta TÄÄLTÄ

Olympiakomitea noudattaa Suomen hallituksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja ulkoministeriön linjauksia. Lisätietoa ValtioneuvostonTHL:n ja AVI:n sivuilla.

Seuratoiminta

Seurojen harjoitustoiminta järjestetään 31.5.2020 asti ulkoliikuntapaikoilla lähikontakteja välttäen. Harjoitustoiminnan tulee tapahtua alle 10 hengen ryhmissä. Kilpailuja tai muita avoimia yli 10 hengen yleisötilaisuudeksi muodostuvia tapahtumia ei saa järjestää 31.5.2020 asti.

Harjoitustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota käsihygieniaan. Kädet on pestävä huolellisesti ennen ja jälkeen harjoituksen. Käsidesiä on suositeltavaa olla saatavilla harjoituksen aikana.

Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää erityisjärjestelyin 1.6. alkaen.

Seurojen harjoitustoimintaa voi järjestää sisäliikuntapaikoilla 1.6. alkaen lähikontakteja välttäen. Ulko- ja sisäliikuntapaikoilla harjoitustoiminnan tulee tapahtua alle 50 hengen ryhmissä.

Liikunta

Suosittelemme kaikille suomalaisille omatoimista liikunnan ja urheilun harrastamista viranomaisten asettamat rajoitteet huomioiden.

Matkustaminen

Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ulkomaille matkustamista ei toistaiseksi suositella.

Harjoittelu covid19-tautitilanteessa

Jos saat hengitystieinfektion oireita, noudata THL:n ohjeita. Lisäksi:

• Tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa.
  • Älä harjoittele. Koronavirus voi aiheuttaa sydänlihasvaurion ja keuhkokuumeen. Fyysisen kuormituksen yhteys näiden komplikaatioiden kehittymiseen on vielä tuntematon, mutta mahdollinen.
  • Hakeudu koronatestiin paikkakuntasi terveydenhuollon kautta.
  • Ole yhteydessä omalääkäriisi tilanteen seuraamiseksi ja harjoitteluun palaamisen määrittämiseksi.

Olympiakomitean vastuuhenkilö tukiurheilijoille on ylilääkäri Maarit Valtonen.

Tokion olympialaiset

Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) tiedotti 30.3.2020, että Tokion olympialaiset järjestetään 23.7.-8.8.2021 ja paralympialaiset 24.8.-5.9.2021. Näin taataan kisojen turvallisuus ja varmistetaan niihin osallistuvien urheilijoiden, yleisön ja toimitsijoiden terveys. Päätös tehtiin perustuen KOK:n, Maailman terveysjärjestön (WHO) ja kisajärjestäjien analyysiin covid-19 pandemiatilanteesta

21.3.2020

Liikunnan ja urheilun harrastaminen

Suosittelemme omatoimista liikunnan ja urheilun harrastamista viranomaisten asettamat rajoitteet huomioiden. Harrastamisessa on huomioitava, että julkiset kokoontumiset on rajoitettu kymmeneen henkilöön. Lisäksi suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Julkisella kokoontumisella tarkoitetaan yleisellä paikalla järjestettävää yleistä kokousta ja yleisötilaisuutta. Yleisiä kokouksia ovat mielenosoitukset ja muut kokoontumisvapauden käyttämiseksi järjestetyt kaikille avoinna olevat tilaisuudet. Yleisötilaisuus on yleisölle avoin huvitilaisuus, kilpailu, näytös tai muu näihin rinnastettava tilaisuus. Tällaisia kokouksia ja tilaisuuksia eivät ole esimerkiksi pihapelit ja muut harrastejoukkuelajit.

Harjoittelu covid19-tautitilanteessa

• Jos saat covid19-tartunnan, noudata THL:n ohjeita.
  • Älä harjoittele, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita. Covid-19-virus voi aiheuttaa sydänlihasvaurion ja keuhkokuumeen. Fyysisen kuormituksen yhteys näiden komplikaatioiden kehittymiseen on vielä tuntematon, mutta mahdollinen.
  • Infektiotilanteessa ole yhteydessä omalääkäriisi tilanteen seuraamiseksi ja harjoitteluun palaamisen määrittämiseksi.